Zelí, kysané zelí

Zelí se někdy přirovnává k citrusům Evropy. Obsahuje totiž velké množství vitaminu C, který je pro imunitu naprosto nepostradatelný, dále v něm Zelízískáte i vitaminy A, skupiny B (B1, B6, B9), C, E, K, cholin a inulin a další důležité minerály mangan, draslík, měď, železo, vápník, fosfor, zinek, chlór, síra, jód a hořčík. Pokud se rozhodnete vypěstovat si vlastní zelné hlávky, myslete na to, že tato zelenina je poměrně náročná na přísun živin. Proto je potřeba záhon již na podzim bohatě vyhnojit optimálně chlévskou mrvou nebo kvalitním kompostem. Půda musí být dobře propustná pro vodu i živiny. Během sezony je třeba hlávky okopávat a pravidelně zalévat. Zelí nikdy nevysazujte na stejné stanoviště dva roky po sobě, rostliny by byly značně náchylné na choroby. Rozlišujeme hlávkové, pekingské a čínské zelí.

  • Kysané zelí – na deset kilogramů hlávkového zelí potřebujete ještě kilogram bílé cibule, 17 dkg soli a půl hrnku celého kmínu. Odeberte svrchní listy a nastrouhejte hlávky najemno, přidejte nakrájenou cibuli, osolte a přidejte kmín. Zelí poté hněťte rukama do té doby, než zesklovatí a pustí vodu. Tu maximálně slijte – nevylévejte ji! – a zelí napěchujte do sudu. Poté zalijte scezenou šťávou a vrchní část dobře zatižte.

  • Zelné smoothie – potřebujete šest listů hlávkového zelí, dvě velké mrkve, dva řapíkaté celery, osm kostek ledu, pepř a sůl na dochucení. Zeleninu omyjte, spolu s ledem rozmixujte tyčovým mixérem, dolijte vodou a dochuťte solí a pepřem.

Kysané zelí do sklenice bez zavařování

  • 10 kg strouhaného zelí
  • 8 velkých cibulí
  • kmín drcený
  • 2 lžičky pyrosiřičitanu draselného(koupíte v drogerii)
  • Nálev: 3 l vody, 1,5 l octa, 20 dkg soli, 50 tablet spolarinu (umělého sladidla, nebo přírodní sladidlo) nebo přepočítané množství cukru

Postup přípravy kysaného zelí: svaříme vodu s octem a solí, odstavíme a přidáme spolarin.a necháme vychladnout. Nastrouhané zelí promícháme s nakrájenou cibulí, přidáme kmín a posypeme pyrosiřičitanem, promícháme a zalejeme vychladlým nálevem. Dobře promícháme a uložíme do chladna na 24 hod.Občas promícháme.Druhý den plníme do sklenic a uložíme do chladna a temna.

Nakládané zelí:

Postrouháme nebo jemně pokrájíme několik hlávek bílého zelí, prosolíme a necháme v míse do druhého dne proležet. Pak dobře vymačkáme a promícháme s cibulí na kolečka pokrájenou, se syrovou nebo trochu a ozdobným nožem na nudličky pokrájenou mrkví, hořčičným semínkem, červenou a zelenou paprikou též na nudličky pokrájenou. To vše dobře napěchujeme do velkých 5 l lahví a zalejeme svařeným octem (voda, ocet, celý pepř, nové koření a bobkový list). Poměr na 1 láhev: 5 – 6 menších hlávek zelí, 5 cibulí, 4 červené papriky a 4 zelené a 5 větších mrkví.

Příprava zelí, pokud vaříme (dusíme) kysané zelí, jemnější kyselost dosáhneme přidáním jablka, které nakrájíte na tenké plátky. Zelí můžeme zahustit moukou nebo nastrouhanou čestvou bramborou. Červené celí možeme dochutit při vařením i červeným vínem.

Jak zpracovat zelí?

Září je i sezonou pozdnějších odrůd zelí. To můžete nechat zkysat nebo si ho zavařit, třeba jako salát s další sezonní zeleninou. Anebo si udělejte prostě obyčejné sterilované zelí, toho nebude v zimě ke kachním nebo husím pečínkám nikdy dost! Je skvělé na trávicí soustavu, čerstvé i na krvetvorbu a detoxikaci. Na podzim oceníte i to, že šťáva z čerstvého zelí ulehčuje vykašlávání.

Sterilované zelí

Na 2–3 sklenice po 720 ml potřebujete: 1 hlávku bílého nebo červeného zelí, kmín, podle chuti cibuli nebo jablko a sůl. Na nálev si připravte: 700 ml vody, 25 g soli, 60 g cukru a 250 ml klasického octu

Postup: Z hlávky sejměte vnější poškozené listy a nakrájejte na kusy. Vyřízněte košťály a čisté zelné listy nakrouhejte na proužky, nejlepší je pořídit si přímo k tomu určené kruhadlo. Dejte do hrnce, zalijte horkou vodou, aby všechno bylo ponořené, a na 1 litr vody přidejte 20 g soli. Vařte 1 minutu, zelí stačí takto spařit. Sceďte, přidejte kmín, na kolečka nebo kostičky nakrájenou cibuli, případně i na jemné plátky nakrájené jablko. Napěchujte do sklenic a zalijte nálevem. Ten připravíte svařením všech uvedených surovin. Hrdla sklenic otřete dosucha a dobře uzavřete suchými víčky. Velký hrnec vyložte utěrkou, narovnejte do něj sklenice a zalijte do výše zelí ve sklenicích horkou vodou. Při 90 °C (lehce probublávající voda) sterilujte 45 minut.

Kysané nepasterizované zelí a jeho účinky na zdraví:

  • pomáhá při obezitě
  • prospívá metabolismu
  • detoxikuje tělo
  • zatočí s kašlem i žlučníkovými kameny
  • pomáhá při srdečních chorobách
  • zdroj elektrolytů
  • posílí imunitu a ochrání před virovými onemocněními (vitamin C)
  • kvašená zelenina obsahují probiotické kultury
  • podporuje vstřebávání vápníku a železa
  • podporuje krvetvorbu
  • podporuje trávení bílkovin a cukrů a vytvářejí antimikrobiální látky tlumící růst patogenních bakterií,“
  • vyplavuje toxiny i přebytečnou vodu z těla
  • působí proti zácpě
  • dobře zasytí (zdroj vlákniny)
  • pomáhá snižovat cholesterol a podílí se na rozkládání tuků (cholin)- tepelnou úpravou se tento účinek snižuje
  • chrání srdce a cévy, pomáhá předcházet infarktu i mrtvici
  • protirakovinové (izotiokyanáty), protizánětlivé účinky
  • působí proti různým formám zhoubných onemocnění, ale i degenerativnímu onemocnění mozku
  • působí jako prevence onemocnění močových cest a gynekologických problémů
  • pomáhá správné činnosti nervové soustavy, proto je dobrý při stresu, neklidu, špatných náladách i depresích (vitamíny skupiny B)
  • podporuje hojení ran (vitamin K)
  • sto gramů kysaného zelí obsahuje dvojnásobek doporučené denní dávky vitaminu K
  • nejcennější složkou kysaného zelí je kyselina mléčná, která pomáhá obnovovat poškozenou střevní sliznici a podporuje trávení v žaludku tím, že kompenzuje nedostatek kyseliny solné
Kysané zelí nepoužívejte do teplé kuchyně. „Tepelnou úpravou dojde k likvidaci enzymů probiotických kultur a snižuje se i aktivita kyseliny mléčné v těle. Doporučuji jíst kysané zelí každý den, nejlépe v podobě salátu,“ 
 

Jak si připravit kysané zelí doma

Zelí omyjte a nakrouhejte, ochuťte solí, kmínem, případně cibulí, česnekem a kořením, které máte rádi, zkuste třeba kopr. Uložte do vhodné nádoby, ideálně kameninové, pořádně pěchujte, aby se vytlačil vzduch. Zalijte roztokem kuchyňské soli (20 g soli na 1 l vody) tak, aby bylo všechno zelí pod hladinou, přikryjte a po celou dobu kontrolujte – zelí musí být tekutinou stále zcela zakryté, jinak se zkazí. Dva dny nechte stát v teple a poté odstavte do temna a chladu (ideální je kolem 10 °C). Proces kvašení trvá zhruba tři až čtyři týdny.

 
Zdroj prozeny.cz

 

Diskusní téma: Zelí, kysané zelí

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Superpotraviny, které vás nejvíce hydratují

22.05.2017 17:14
Hlad je převlečená žízeň, proto může i místo vody vyzkoušet například i tyro superpotraviny a podpoříte tak svůj pitný režim a správnou  hydrataci  organismu. Nejvhodnější jsou plody, které právě utrhnete zralé na zahrádce.. Rajčata obsahují až 94% vody neobsahují tuk a mají minimum...

Možnosti jak nahradit kravské mléko

18.05.2017 00:02
Většina z nás vyrůstala na kravském mléku, ale mnozí spotřebitelé nyní hledají mléčné náhražky. Ať už je to intolerance na laktózu, nebo jiný životní styl (veganství), nebo hledání jednoduchého řešení na zdravotní potíže (zažívací problémy, nadýmání, průjem, kožní problémy a intolerance na...

25 Superfoods pro hubnutí

14.05.2017 00:38
Musíme ještě objevit jídlo, které rozpustí všechny nežádoucí tuky v našem těle, ale máme podezření, že to je skryto někde v elixíru mládí. „Myslím, že superpotraviny mají dvojí účinek - dávají nám výživu, a také nám pomáhají při hubnutí. Několik tipů jak přispět k proces hubnutí: hubnutí...

5 způsobů, jak zajistit bezpečí své rodiny proti arsenu v rýži

13.05.2017 11:47
Přes mnoho výhod rýže (bezlepková, zdroj vlákniny, zdroj minerálů a vitamínů) má ta celozrnná rýže jedno špinavé tajemství: Arzen. Arzen je karcinogen a je jednou z nejhorších chemikálií skrývajících se ve vaší domácnosti. Nejvíce znepokojující je, že pro děti je největším rizikem arzen obsažený v...

7 superpotravin, které působí proti nemocem a pomáhají podpořit zdraví

06.05.2017 23:47
I když neexistuje žádná přísná vědecká definice, co jsou superpotraviny (superfoods), lze ale říci, že jsou plná základních živin, vitamínů a minerálů, zdrojem vlákniny a bílkovin. Superfoods mají také protizánětlivé účinky (omega-3 mastné kyseliny) a působí proti stárnutí - anti-aging (díky obsahu...

Pokles vitamínů a minerálů v ovoci a zelenině

05.05.2017 17:49
Vědecké studie, které probíhají od roku 1985 potvrzují trvalý pokles minerálů a vitamínů v ovoci a zelenině. Řada odborníků doporučuje užívat vitamínové a minerální doplňky stravy, jako možnost doplnění těchto látek do organismu. Ale je ten správný postup? Nejmarkantněji je to...

Ovoce a jeho účinky na zdraví

28.04.2017 00:04
Zelenina, ovoce a jejich pravidelná konzumace je možností, jak nahradit přášky přírodními zdroji, které jsou plné výživných látek a příznivě působí na naše zdraví. Znátě účinky tohoto zejména bobulovitého ovoce? Angešt angrešt je téměř neznámé bobulové ovoce, které časte najde v zahrádkách našich...

Jarní únava...možná vám chybí vitamin D a železo

27.04.2017 23:15
Jarní únavu můžeme zmírnit nebo i předejít stravou. Za jarní únavu může stát i oslabený organismus, nedostatek slunečních paprsků a oslabený imunitní systém. A níže vám uvádíme pár tipů jak si s tím poradit. doplňte vitamin D (jeho nedostatek se projevuje, únavou, ospalost, nedostatkem síly a...

7 nejlepších potravin a nápojů v boji proti refluxu

16.04.2017 19:16
Kořeněná jídla, smažená jídla., rajčatová omáčka, kofein. Pokud jste trpí refluxem ( návrat žaludečních šťáv zpět do jícnu), již pravděpodobně přesně víte , co nemůžete jíst nebo pit. Stejně jako některé potraviny mohou způsobit vznik refluxu, některé potraviny mohou naopak pomoci proti zánětu...

15 Potravin, které vám pomohou zhubnout

15.04.2017 00:28
Podívejte se na těchto 15  potravin na hubnutí , které vám pomohou vykročit na zdravou (a chutné) dietní cestu: Řecký jogurt   Řecký jogurt je ideální nejen jako jídlo na snídani s nějakým ovocem, ale je to opravdu superpotravina na snížení hmotnosti. Zkuste řecký jogurt místo...
<< 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>