Lékořice lysá

Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra, sladké dřevo) je tradiční vytrvalá léčivá bylinka (koření), pro léčebné účely se používá kořen (sklízíme 3 -4 letý dřevnatý kořen na podzim, který roste až do hlobky 3 metrů), který se používá jako náhražka cukru. Kořen lékořice je zdrojem fytoestrogenů, momo a polysacharidů (glukóza, fruktóza, maltóza, škrob a celulóza), saponinů (cca 20%, glycyrrhizinem), glykosidů, silic, glycyrrhizinu, mastných kyselin, kumarinů, flavonoidů (kaempferol, isokvetsitrin, quercetin) organiských kyselin (kyselina fumarová, kyselina vinná, kyselina jantarová, kyselina citrónová, kyselina jablečná) vitamínů skupiny B ( B1, B2, B3, B5), A, C, K, E, manganu, jódu, vápníku, sodíku, draslíku, brómu, mědi, železa, fosforu, selenu, křemíku a zinku. Starověcí řečtí a římští lékaři oslavovali kořen jako prostředek proti nachlazení, kašli a kataru (zánět sliznice).
  • Lékořice čínská (Glycyrrhiza uralensis), je příbuzná lékořice lysé a má i podobné účinky
Lékořice

Lékořice a její účinky na zdraví:

  • vhodná při nákaze salmonelózou, streptokoky, a dokonce zabírá i na zlatého stafylokoka
  • steroidy mají minerální kortikoidní a protizánětlivý účinek a přispívají ke stabilizaci metabolismu vody a soli v těle
  • zvyšuje odolnost těla proti nedostatku kyslíku
  • flavonoidy mají protizánětlivé a protizánětlivé účinky, uvolňují hladké svaly průdušek, usnadňují dýchání a zmírňují křeče
  • podporuje zažívání, působí proti nadýmání a zácpě
  • při bolestech v krku a nachlazení (lékořicový čaj z kořene)
  • působí proti negativním účinkům menopauzy (zdroj fytoestrogenů) a při menstruačních potížích (hormonální účinky), pomáhá udržovat rovnováhu estrogenu a progesteronu (isoflavony)
  • podporuje činnost nadledvinek a regeneruje slinivku
  • působí jako prevence špatné funkce nadledvinek zodpovědných za produkci hormonů jako je kortisol
  • antialergické, antimikrobiální, protizánětlivé účinky - kyselina glycyrrhizová
  • pomáhá při suchém kašli, tuberkulóze, bronchitidě, astmatu, pneumonii a kuřáckém kašli
  • je účinná při léčbě a prevenci onemocnění typu HIV, chřipka a hepatitida C 
  • vhodná při léčbě bolesti v krku a kašle
  • zvyšuje účinek jiných léků a je vhodná v kombinaci s přesličkou a listy břízy
  • má antihistaminový, antimikrobiální a protizánětlivý účinek
  • vhodný při léčbě onemocnění dýchacího systému, doprovázeného kašlem
  • snižuje hladinu cholesterolu, posiluje imunitu, opravuje endokrinní systém
  • podporuje dlouhověkost
  • pomáhá při  chronické zácpě, zlepšuje střevní peristaltiku a sekreci žaludečních šťáv
  • snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny jater a cirhózy
  • zadržuje sodík a tím i vodu v těle (díky glycyrrhizinu)
  • vhodná na žaludeční vředy, bolesti břicha, astma, záněty horních dýchacích cest a infekce
  • spolu s cicimkem datlovým působí proti depresím podle TČM
  • více

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C

Chuť: sladká, díky obsahu glycyrrhizinu

Kontraindikace: onemocnění ledvin, kardiaky, těhotné a kojící ženy, malé děti, použití konzultujte s lékařem

Jak připravit čaj z lékořice?

jednu lžičku lékořice (drcený kořen) zalijeme 250ml vřelé vody a necháme 10 min. louhovat, potom scedíme, používáme 1-2x denně

Jak připravit lékořicový olej?

smícháme drcený kořen lékořice a např. olivový olej (tak, aby byl kořen celý ponořený v oleji) a necháme macerovat 10-20 dní v uzavřené sklenici na chladném místě, pravidelně protřpávejte v průběhu luhování, nakonec scedíme.

Jak připravit lékořicový sirup?

 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Fotogalerie: Lékořice

Záznamy: 1 - 4 ze 4

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>