Česnek

Česnek kuchyňský obecně obsahuje vitamíny A, B (B1, B6) C, D, E a K také ale vápník, hořčík, draslík, sodík, fosfor, síra, měď, železo, selen, jód a další látky. Česnek je odedávna skutečným elixírem života. Věděli to již Egypťané dávali otrokům preventivně cibuli, česnek a ředkev jako prevenci proti onemocnění střev, žlučníku, jater a dezinfikovali jim trávící soustavu.příznivé účinky pocházejí z více než stovky složek, z nich nejznámější je allicin (jedna ze sloučenin síry s typickou vůní). Alicin má velké antibakteriální, antimykotické, antivirové i antioxidační vlastnosti.

Česnek ovlivňuje lidský organismus velmí pozitivně. Silně působí na bakterie, kvasinky, prvoky, plísně, houby a dokonce i na viry. 

Česnek a jeho účinky:

  • zvyšuje pohyblivost střev a žaludku
  • působí na tvorbu a vylučování žluče
  • podporuje obranyschopnost, látkovou výměnu, hojení ran
  • působí proti větrům, říhání
  • zvyšuje sekreci žláz
  • povzbuzuje jaterní enzymy k vyplavování nežádoucích toxinů
  • působí detoxikačně
  • čistí játra (česnek s mlékem a kurkumou)
  • čistí cévy
  • účinkuje antibakteriálně na střevní flóru
  • působí proti křečím v žaludku a střevech
  • likviduje parazity, kteří přežívají ve střevech
  • podporuje cirkulaci a vyvolává pocení, potlačuje viry a jiné mikroorganismy, které ovlivňují vznik degenerativních onemocnění jako je rakovina
  • prevence nádorů
  • snižuje krevní tlak
  • vhodný při parodontóze
  • prevence chřipky
  • na sennou rýmu, ale také na astma
  • pomáhá při nachlazení, chřipce či bolestech v krku
  • proti otravě nikotinem a olovem
  • zvyšuje potenci a chuť na sex (afrodisiakum)
  • lék na impotenci (vařený česnek v mléce)
  • podporuje hubnutí
  • zvyšuje schopnost koncentrace
  • pomáhá při křečových žilách a bolestech žil
  • snižuje riziko ucpání tepen - ředí krev
  • pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
  • zlepšuje vylučování inzulínu (dobré pro cukrovkáře)
  • zpomaluje proces stárnutí, podporuje dlouhověkost
  • snižuje riziko rakoviny (prsu, žaludku a střev), mrtvice a infarktu
  • bojuje proti volným radikálům a rakovině
  • vhodný při nadýmání a průjmu
  • přírodní antibiotikum (ničí mikroorganismy) a antiseptikum
  • nadrcený česnek nebo čerstvá šťáva pomáhá proti bradavicím, bolestem zubů a kuřím okům
  • místa bodnutí hmyzem (dezifikuje a zklidňuje) - macerovaný česnek v alkoholu
  • dezinfekce -  zachránil lidi před gangrénou
  • podporuje růst vlasů a nehtů
  • pozitivní účinek na plíce a tlusté střevo
  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, sodík, vápník)
  • více
Česnek dozrává za 16 – 36 týdnů po výsadbě v závislosti na odrůdě (červenec, srpen), pokud česnek ve správnou sklidíte a usušíte, může vám vydržet až rok. Česnek sušte s natí na větraném stinném místě
V dnešní době se díky moderním metodám můžeme koupit česnek i ve formě suchých kousků, granulátu, vloček nebo prášku.
Kontraindikace: česnek má schopnost snižovat krevní tlak. Pozor by si proto měli dát lidé, kteří trpí nízkým tlakem. Léky na ředění krve
 
Upozornění: syrový česnek na dochucení pokrmů stačí jen v malém množstvím, pokud budeme česnek nadměrně konzumovat můžeme mít žaludeční a jaterní problémy. 
 
TIP pro děti: děti nebo lidé citliví na jeho výraznou chuť mohou vložit plátek česneku mezi dva plátky jablíčka
 
TIP: čerstvý strouček česneku spoklneme hned po ránu, jak se probudíme, získáte silné organické antibiotikum a vyhnete mnoha onemocněním, snížení vysokého krevního tlaku, zlepšení krevního oběhu a podpory trávení, příznivě ovlivňuje nervovou soustavu a má mírné antidepresivní účinky.
 

Jak připravit mléko s česnekem ? 

Stačí 500ml mléka, 10 rozmačkaných stroučků česneku, 2 lžičky třtinového cukru nebo přírodního sladidla, 250ml vody, postup: vodu smíchejte s mlékem a přiveďte k varu a přidejte rozmačkaný česnek a snižte oheň na minimum a nechte 10 min. občas promíchejte, nakonec přidejte třtinový cukr.
 

TIP na pečený česnek: 

vezmete celou paličku česneku, kterou z vrchu seříznete tak, aby byly všechny stroučky vidět, potřete olivovým olejem, zabalíte do alobalu  a pečte při teplotě 220 stupňů 45 až 60 minut. Na posledních 10 min. jej vyjmete z alobalu - česnek bude téměř tekutý, použít mužete např. do pomazánek, na chleba nebo k masu. Pečením česnek ztrácí svoji štiplavost.
 

Tip česnekový sirup s medem

potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice a užívat dle potřeby. Dávkování: stačí dvě kávové lžičky do sklenice vody, nejlépe ráno nalačno.

Česnek vyluhovaný ve slivovici nebo vodce:

  • 250g nastrouhaného česneku
  • 500ml vodky nebo slivovice
Uvedené ingredience smícháme a odložíme na 6 týdnúů do temna. Po uplynutí 30 dní směs přecedíme. Uvedenou tinkturu používáme na klouby, dnu, usazeniny kyseliny močové. Dávkování: každý den zvyšovat postupně od nuly až po 25 a zase zpet na O. Kapku tinktůry rozpustím ve sklenici vody a vypijeme. Tento postup můžeme znovu opakovat po 6 týdnech.
Tento česnekový elixír pročišťuje organizmus od tukových vápenatých usazenin a zlepšuje látkovou výměnu. To má za následek vyčištění a zpružnění cév krevního oběhu, tím pádem i zabránění vzniku vysokého krevního tlaku, infarktu, sklerózy a tvoření otoků. Při jeho použití mizí bolest hlavy a hučení v ní, zlepšuje se zrak.
 

Několik vychytávek při práci s česnekem

  • po práci s česnekem i vaše ruce mají zápach česneku, jak se toho zbavit? Můžete ruce omýt v teplé vodě a namazat jedlým olejem (kokosový nebo lněný) nebo krémem, nebo můžete  ruce omýt roztokem vody s jedlou sodou nebo himalájskou solí, dobrá je i citronová šťáva
  • jak si vyrobyt česnek v prášku? česnekové stroužky opečeme dozlatova v troubě a po vychladnutí je jednoduše rozemeleme. Prášek pak uskladníme v hermeticky uzavřené skleněné nádobě nebo sáčku
  • jak zjemnit chuť ostrého čerstvého česnek? ponoříme stroužky do solného rostoku s vodou a následně odstraníme klíček ze středu
  • jak odstranit slupku z česneku? stačí ponořit do horké vodu a pár minut
  • Jak uchovávat přebytečný oloupaný česnek? ponořte ho do olivového oleje, zachová si svoji chuť, vůňi a je vhodný jak do teplé tak i studené kuchyně

Česneková maska pro péči o pleť:

Rozetřete 3 stroučky česneku a smíchejte s ostatními ingrediencemi (3 polévkové lžíce medu a 3 lžíce bílého jogurtu). Na vyčištěnou pleť aplikujte tento česnekový zázrak. Vyhněte se oblasti očí, směs může být dráždivá. Masku naneste také na krk a dekolt a nechte působit 15 až 20 minut. Poté opláchněte studenou vodou a pokožku nakrémujte. Abyste dosáhli pozitivní výsledky, tak masku používejte 2 nebo 3krát týdně.
  • regeneruje a hydratuje pokožku
  • maska má protizánětlivé a antibiotické účinky (akné a ekzémy)
  • poskytuje pokožce ochrannou bariéru proti slunečnímu záření
  • působí proti pigmentovým skvrnám
  • působí proti vráskům
  • usnadňuje odstranění černých teček, které jsou v pórech
  • reguluje pH pokožky

Sušený česnek?

Jak pěstovat a sázet česnek?

pro pěstování česneku je zásadní kvalitní sadba, vhodné stanoviště (slunné a suché místo, česnek nemá rád mokro a chlad)
a kvalitní půda (propustná a dobře vyživená půda). Stroučky sázíme na podzim před zamrznutím půdy nebo velmi časně zjara, postupujeme tak, že stroužky sázíme ve vzdálenosti přibližně 8 - 12 cm a do hloubky 6 až 8 cm. Řádky od sebe asi nechte 25 až 30 cm.
 

Fotogalerie: Česnek

Diskusní téma: Česnek

Titulek: Všelék Vložil: Robert Datum: 30.04.2020

Přírodní všelék, který vyléčí mnoho nemocí https://zdraverecepty.cz/cesnek-silny-a-prirodni-vselek/

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>