Mrkev

Mrkev je nejpoužívanější kořenová zelenina oranžovočervené barvy, bežně pěstovaná na našich zahrádkách. Mrkev obsahuje beta-karoten, předstupeň vitaminu A, betakaroten, vitaminy B (B6), C, E, D, K, vlákninu a 3%, éterické oleje, lehce stravitelný cukr (glukózu), selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt, síra a jód.
 

Mrkev – použití a účinky:

  • úžasná proti vráskám (šťávu naneste jako masku, možno smíchat s trochou medu a jogurtu či smetany)Mrkev
  • perfektní podpora pigmentace a opalování
  • chrání pokožku před poškozením UV zářením
  • výborně hojí rány, spáleniny a jiné kožní neduhy
  • semena obsahují silice a kvalitní olej - luxusní kosmetický preparát
  • zvyšuje odolnost organismu proti infekcím, virózám a chřipkám
  • pomáhá v léčbě proti neplodnosti
  • zlepšuje zrak, léčí šeroslepost (charakteristická nedostatkem vitaminu A)
  • podporuje tvorbu slin, čímž bojuje s bakteriemi, a posiluje dásně
  • podobně jako jablko, čistí zuby mechanicky a zbavuje je skvrn
  • vhodná potravina při jaterní dietě
  • léčba při ischemické chorobě srdeční a následků infarktu myokardu
  • výživa těhotných žen a kojících matek, kdy podporuje tvorbu mléka
  • při chudokrevnosti i celkovém oslabení organismu
  • močopudná a projímavá, usnadňuje peristaltiku střev, harmonizuje střevní mikroflóru (po léčbě antibiotiky nebo střevní infekci)
  • podpůrná léčba kašle, bolesti v krku a nachlazení
  • léčí nespavost a stavy vyčerpání
  • zdroj antioxidantů - podporuje imunitní systém (vitamin A)
  • pomáhá produkovat kolagen (díky obsahu vitamínu C)
  • chrání tělo proti volným radikálům
  • je prevencí rakoviny díky obsahu oxidantu - betakaroten
  • prospívá zraku (betakaroten, lutein)
  • neutralizuje volné radikály a odvádí z těla toxiny
  • podporuje trávení, vyprazdňování a zklidňuje střevní trakt. (pektin) 
  • posiluje sliznice
  • zastavuje proces stárnutí a omlazuje
  • podporuje růst vlasů a nehtů
  • aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
  • zdroj elektrolytů
  • detoxikuje tělo od toxínů díky vláknině, čistí střeva a urychluje jejich pohyb
  • zvyšuje mužkou plodnost a potenci - afrodisiakum
  • aktivuje tvorbu spermatu
  • podporuje nervový systém a působí proti stresu
  • pro lepší vstřebatelnost karotenu se doporučuje vařenou mrkev kombinovat s tuky
  • chrání totiž před rakovinou, infarktem a bojuje proti stárnutí
  • více
Použití: od syrových salátů po mrkvové koláče, pro tělo je vhodnější mrkev vařená
 
Mrkev se doporučuje konzumovat jak syrová, tak i dušená na olivovém oleji nebo připravená na páře, čímž neztrácí výživné látky potřebné pro naše tělo.
 
Pokud chcete mrkev použít na pleť i lokálně, vyzkoušejte tuto masku: Mrkev rozmixujte s medem, naneste na pleť a nechte působit 10-15 minut.
 

Mrkvový salát:

Umytou mrkev nastrouháme, přidáme nastrouhané oloupané jablko zbavené jadřince. Přidáme kvalitní olej citronovou šťávu a vše promýcháme. Podle potřeby můžeme dochutit třtinovým cukrem a dozdobit hrozinkami nebo jiným sladkým sušeným ovocem.

Kde koupit sušenou mrkev?

 

Diskusní téma: Mrkev

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>