Brusinky (Vacinium vitis-idaea), sušený plod

Alternativní názvy brusinek: červené borůvky, kalina, brusnice,.anglicky cranberries. Brusinka je plazivý stále zelený keřík dorůstající do výšky 15 - 25 cm a má plazivé, výhony dlouhé až 70cm, plody mají červenou barvu bobulovitého tvaru o velikosti 6 - 8 mm. Brusinky obsahují vitamíny A, B, C, třísloviny, flavonoidy, minerály (vápník, draslík, hořčík, fosfor, sodík, železo) a v menší míře nikl, chrom a jod. Pro léčebné účinky se využívá plod i list brusinky. Plody se používají na kompotování, džemy. Brusinka se u nás vyskytuje zřídka proto se k nám se dováží z Ruska a Finska, kde dosud roste v hojném množství.

Brusinky

Brusinky a jejich účinky

  • pomáhají při onemocnění prostaty
  • mají antiseptické a antibiotické účinky
  • pomáhají proti zánětu močových ces a zánětech močového měchýře
  • normalizují střevní flóru (mikrobiotu) a obnovují její rovnováhu
  • vhodné při léčbě nádorových onemocnění
  • vhodné při nemocech sítnice oka (ztráta ostrosti vidění)
  • působí jako prevence proti křečovým žilám
  • chrání před zubním kazem
  • vhodné po používání antibiotik
  • pomáhají i odstraňovat bakterie z ústní dutiny
  • pomáhají zabránit šíření oparů
  • pomáhají chránit pokožku před UV a UVB zářením
  • snižují hladinu celkového cholesterolu, a zvyšují hladinu dobrého cholesterolu.
  • pomáhají v prevenci žaludečního vředu
  • pomáhají léčit infekci ledvin, zánět žaludku i zubní kaz
  • zabraňují tvorbě ledvinových kamenů a dokáží je i rozpustit
  • společně s borůvkou brání přemnožení bakterie Escherichia coli
  • společně s borůvkou jsou doporučovány při cukrovce, vysokém tlaku, arterioskleróze
  • více informací a účinžití: do snídaňovýcg směsí, jogurtůky brusinek

Chuť: kyselé nahořklá

Použití: do snídaňových směsí, jogurtů, musli, smoothie

Superpotraviny

Hanka Zemánková, Je dobré o kvalitě jídla něco vědět. Selský rozum už nestačí

18.04.2017 20:52
Bez lepku, bez laktózy, bez tepelné úpravy, lidé dnes snadno propadají výživovým směrům, které jejich tělu vůbec nemusí prospívat. „Používat základní kvalitní a sezónní potraviny není žádná věda. Jenže doba je rychlá, jsme duchovně neukotvení, proto všechny podobné výživové směry mají velkou sílu...

Jak zacházet se superpotravinami, aby se nezničila jejich síla

24.10.2016 23:35
Důležité je vědět, jak je do jídelníčku zařadit, za jakých okolností jsou přínosné a v čem naopak mohou být rizikové. Špatná úprava může jejich výživový potenciál zničit a degradovat je na obyčejnou prázdnou potravinu téměř bez zivin. Co je vlastně superpotravina Superpotraviny, které obsahují...

10 superpotravin, které prodlouží váš život

21.08.2016 21:22
představíme Vám 10 superpotravin ( superfoods ), které by rozhodně neměli chybět na Vašem talíři. Hlávkový salát hlávkový salát má zkadeřelé zelené listy (průměr až 25cm ), patří mezi listovou zeleninu a společně se špenátem a dalšími se vyznačuje vysokým obsahem vody, až 95%. Používá se...

Brainfood

01.01.2015 18:29
Čo znamená slovo "Brainfood" - "Mozgové superpotraviny"? Brain food - jedlo pre výživu mozgu. Jedná sa o spôsob stravovania, ktoré prospieva mozgovým funkciám. Výskumy bolo zistené zo BrainFood pôsobí priaznivo na zlepšovaní funkcií mozgu a centrálnej nervovej sústavy (CNS), najmä JS jedná o...

Superfoods

16.06.2014 20:10
Superpotraviny - potraviny 21. storočia Dnešná hektická doba si na každom z nás vyberá svoju daň. Bežnými súčasťami nášho každodenného života sa stávajú stres, náhlenie a únava. Medzi civilizačné choroby, ktoré zužujú drvivú časť populácie, sa zaradili najrôznejšie typy bolesti hlavy, svalov a...

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>