Kakaový prášek

kakaový prášek se získává se z nepražených kakaových bobů odrůdy Arriba nacional  lisováním kakaových bobů za studena. Při lisování se Kakaové boby, čokoládakakaové boby zpracovávají tak, aby byli zachovány klíčové vitamíny, minerály, antioxidanty a především enzymy, které se ničí při teplotách nad 40°C. Zároveň si takto upravený kakaový prášek zachovává chuťové vlastnosti a vůni kakaových bobů. Kakaový prášek i kakaové boby májí více antioxidantů, omega kyselin a flavonoidů než např. borůvky, červené víno, černý nebo zelený čaj. Kakaový prášek je bohatý na  minerály včetně hořčíku, síry, vápníku, železa, zinku, mědi, draslíku a manganu. Čokoláda obsahující více jak 70% kakaa je považována za kvalitní.

Účinky kakaového prášku:

  • stimuluje uvolňuje svalstvo
  • rozšiřuje cévy a společně s hořčíkem a vitamíny řady B příznivě ovlivňují centrální nervový systém
  • podporuje pozitivní, mladistvou a jasnou mysl, má stimulující a povzbuzující účinky
  • syrový kakaový prášek je skutečným antidepresivem
  • přírodní afrodisiakum
  • slouží jako vynikající prostředek na doplnění energie a vitality
  • přispívá k posílení imunitního systému
  • silný antioxidant
  • velké množství hořčíku a železa
  • vhodný pro vegetariány, sportovce a clean eating
  • pomáhá proti stárnutí
  • zmírňuje deprese ( neurotransmitery - serotoninu, dopaminu a fenyletylaminu )
  • posiluje činnost mozku díky vitaminu B
  • pomáhá snižovat váhu a spaluje kalorie
  • při zvýšené horečce
  • snižuje cholesterol
  • při anémii
  • při srdečních problémech
  • proti únavě
  • zdroj volných radikálů
  • nepražený jako součást paleo a RAW stravy
  • podporuje optimální průtok krve, krevní tlak a cholesterol ( díky flavonoidům)

Hořká čokoláda a její účinky na zdraví

kvalitní sysokoprocentní čokoláda ( 75% a více procent) obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a žádný ztužený tuk

  • zdroj velkého množství minerálních látek (hořčík, draslík, měď, železo, vápník a fluor)
  • mírní úzkost a působí antidepresivně
  • chrání cévy
  • působí proti únavě
  • přírodní afrodisiakum
  • oddaluje vznik vrásek a působí proti stárnutí
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • podporuje vznik endorfinů v mozku
  • snižuje srážlivost krve

Kde koupit kakaový prášek?

Tip: Rozpuštěním v horkém plnotučném mléce získáme vynikající voňavou horkou „čokoládu”.

Použití kakaového prášku: ideální do koktejlů, dezertů a čokoládových snacků, pudingu, zmrzliny, pudingu

Upozornění: vůně dobrého kakaa je silně aromatická. Špatné uskladněné kakao je bez aroma.

Skladování: neprodyšná uzavřená nádoba, na suchém místě se stálou teplotou, kakao rychle absorbuje vlhkost

Produkty s obsahem kakaa:

Kakaovo mandlový koktejl - 2 porce

Tenhle krémový lahodný koktejl je plný paleo superpotravin
  • 300g nakrájených banánových plátků ( 2-3 banány )
  • 10g kakaového prášku - 1 polévková lžíce ( nejlépe nepraženého )
  • 30g mandlového másla 
  • 5g vanilkového extraktu
  • 250ml kokosového nebo madlového mléka
  • 60-120ml ledové vody
  • 2-3 g mleté skořice
  • 60g kostek ledu
  • půl lžíce medu
Smíchejte všechny uvedené ingredience důkladně v mixéru. Vodu přidejte 60ml, pokud chcete mít koktejl řidší přidejte dalších 60ml a rozmixujte.
TIP do koktejlu můžete přidat hrst špenátových listů nebo lžičku spiruliny.

Jak používat kakaový prášek na čokoládovou masáž

  1. Připravte si 20 g kakaového prášku.
  2. Prášek vmíchejte do 50 ml masážního oleje
  3. Aplikujte na tělo pacienta.
  4. Po ukončení masáže osprchujte klienta teplou vodou.

Kávu pijte pouze bez mléka, protože může dřaždit slinivku a po delší době může způsobit až zánět slinivky. Vhodnější je cikorka ( je výživná a má čístící tlusté střevo jako kefír). Není vhodné kombinovat kávu s alkoholem. (alkohol v malém množství čístí krev)

Osvěžující nápoj Aztéků s kakaovým práškem

Kakaový prášek

Důvody pro omezení pití kávy

13.01.2017 10:37
neustále se vedou diskuze, jestli káva škodí nebo prospívá. Káva a její pití na jedné straně prospívá a na druhé škodí. Po přečtení stručném přehledu, který je uveden níže, je na Vás jakou cestou se vydáte... Výhody a pozitivní účinky pití kávy na zdraví: povzbuzující účinek omamná vůně...

Mýty o kávě

24.11.2016 00:11
O kávě se léta soudí, že zvyšuje krevní tlak. Na tom však není téměř žádná pravda. Je to mýtus, který se traduje desítky let. kofein má močopudné účinky, tělo si zvykne, a pak i z kávy dokáže získávat tekutiny pravidelné pití kávy pitnému režimu nevadí - nezpůsobuje dehydrataci stačí cca 1,2...

Diskusní téma: Kakaový prášek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>